nikkel2

nikkel2

 

A fémallergia kiváltó oka leggyakrabban a nikkel. A nikkel felhasználása igen széleskörű, így megtalálható például bizsu ékszerekben, egyes kozmetikai termékekben, ruházati cikkekben (pl. gomb, cipzár ), elektronikai termékekben és bizonyos élelmiszerekben is. Éppen ezért, nincs könnyű dolga a fémallergiában szenvedőknek – bár igyekezniük kell a fémekkel való érintkezést, ez a hétköznapokban igen nehezen kivitelezhető.

Tünetek

A nikkellel érintkezve a bőr allergiás reakcióba lép. Viszkető, vörös, fájdalmas kiütések, hólyagok, száraz foltok jelenhetnek meg a bőr felületén. Egy rosszul megválasztott fülbevalótól a fül begyullad, viszket, bevörösödik és váladékozik. Karóra választásnál szintén nagyon fontos odafigyelnünk, hogy miből készült.

Milyen ékszert lehet viselni?

A köztudatban az az információ terjedt el, hogy az arany ékszer jó választás, mert biztosan nem okoz allergiát. Ez azonban nem igaz. A fehér aranyban általában nikkel található. A ródium réteg egy darabig véd az allergiától, de ha megkopik, akkor jelentkezhetnek az allergiás tünetek.

Ha biztosra akarunk menni, ezek közül az ékszer alapanyagok közül válasszunk (nikkel allergia esetén)

– magasabb karátszámú sárgaarany
– platina
– 925 sterling ezüst
– 316L orvosi fém, vagyis nemesacél

A nemesacél ékszerek nem csak hipoallergének, de időtállóak és szépek is, ráadásul áruk is nagyon kedvező!